L’1 de juliol de 2023, d’aquí menys de sis mesos, Universal Analytics deixarà de recopilar dades....
10 bones pràctiques per començar amb GTM
Introducció
Google Tag Manager és una eina molt completa i potent, però que fa ua mica de vertígen quan hi accedeixes per primera vegada. No t’enganyaré: la corba d’aprenentatge hi és, ningú neix ensenyat. Però segurament per això estàs llegint aquest post.
En aquest article et llistaré fins a 10 bones pràctiques que has de tenir en compte si estàs iniciant-te en el món de GTM. Espero que siguin útils, i que t’ajudi a progressar en el teu camí d’aprenentatge.
Índex de continguts:
-
Prova totes les configuracions abans de publicar-les.
-
Assegura’t que no queden canvis sense publicar.
-
Sigues clar en el nom i la descripció de les versions publicades.
-
Defineix una nomenclatura i pensa una organització per carpetes.
-
Com més simple, millor.
-
Acostuma’t a utilitzar els espais de treball (workspaces).
-
Evita triggers que es basin en DOM o en URLs.
-
Fes un ús responsable de les “Taules d’Expressions Regulars” (RegEx Table).
-
Pensa l’estructura i jerarquia de permisos en el contenidor.
-
Llença’t a la piscina.
1. Prova totes les configuracions abans de publicar-les.
Una de les funcionalitats més importants i més útil de GTM és el “Preview&Debug Mode”.
Aquest permet visualitzar en local (només al teu navegador) les implementacions que estàs configurant a Google Tag Manager. El trigger que has creat per a capturar un clic a un botó funciona? L’etiqueta de “Contacte enviat” s’activa quan toca? Abans de publicar els canvis i que s’apliqui la configuració a tots els visitants del teu web, testeja-ho i comprova que els resultats són els esperats.
2. Assegura’t que no queden canvis sense publicar.
Després de testejar una implementació i comprovar que tot funciona bé, no t’oblidis de publicar els canvis. Si ho deixes sense publicar, els canvis que hagis fet no s’aplicaran als usuaris que visiten el teu web. Abans de donar la tasca per finalitzada assegura’t que l’has publicada.
3. Sigues clar en el nom i la descripció de les versions publicades.
El control de versions de GTM és una altra de les funcionalitats més importants. Dedicar un, dos o cinc minuts a documentar la versió que estàs a punt de publicar et pot estalviar molt més temps en un futur.
La importància de detallar i explicar els canvis de cada versió publicada no s’entén fins que, en algun moment, necessitis investigar quina versió ha “trencar” alguna implementació, o quan, degut a un problema, hagis de recuperar una versió anterior.
Per aquest motiu et recomano que adquireixis l’hàbit de documentar les versions des del primer moment. Un nom clar i una descripció entenedora que expliquin quins canvis s’han fet i què afecta cada versió és primordial.
4. Defineix una nomenclatura i pensa una organització per carpetes.
Per mantenir el contenidor organitzat és vital establir una nomenclatura.
Hi ha molts tipus d’etiquetes, activadors, variables… i al mateix temps, un mateix tipus de variable pot estar configurat de maneres diferents. Establir una nomenclatura et permetrà, només d’un cop d’ull, entendre què fa cada ítem i evitaras haver d’obrir i inspeccionar cada ítem.
Properament publicaré un article al blog dedicat exclusivament a explicar quina nomenclatura faig servir, per si pot servir-te per a organitzar el teu contenidor.
Tot i que sempre tindràs el cercador a mà, que si segueixes una nomenclatura pot ser molt àgil i pràctic, a mesura que el contenidor vagi creixent en volum és molt recomanable organitzar els diferents ítems en carpetes.
Properament publicaré un article al blog dedicat a diferents maneres com es pot organitzar el contenidor en carpetes.
5. Com més simple, millor.
Tot i que no pugui semblar-t’ho, el contenidor que possiblement acabes de crear i té molt poques etiquetes i activadors pot convertir-se en un contenidor caòtic, amb un gran nombre de variables, etiquetes, activadors…
És per això que, per no propiciar encara més aquest desgavell i anar creixent en volum, cal fer un esforç de simplificar tot el que sigui possible.
Si un trigger pot tenir només una condició, millor que tres. Al mateix temps, si un trigger pot activar diverses etiquetes, millor que fer activadors diferents. Si una variable es pot reutilitzar en diverses etiquetes, és una variable excel·lent; en canvi, si per cada etiqueta necessites crear noves variables... mala senyal.
Tot això, que ara segurament et sembla un brindis al sol, veuràs que ho aniràs perfeccionant amb el pas del temps. És absolutament normal que al principi necessitis més activadors i més variables per activar cadascuna de les etiquetes, forma part de la corba d’aprenentatge.
Però crec que és important que, des de bon començament, tinguis al cap la idea de simplificar i reduir les coses. Com en matemàtiques, buscar el mínim comú múltiple i/o el màxim comú divisor.
6. Acostuma’t a utilitzar els “workspaces”.
Els espais de treball, o workspaces en la versió anglesa, permeten treballar diferents implementacions en paral·lel. Google Tag Manager permet tenir fins a tres espais de treball.
Tot i que a dia d’avui pot ser que siguis l’únic que treballi amb GTM, et recomano que agafis l’hàbit d’utilitzar-los. És una eina importantíssima i molt útil quan diferents equips i persones treballen en un mateix contenidor de GTM, ja que permet que puguis completar la teva tasca sense estar-te trepitjant i “molestant” amb altres usuaris que també estiguin aplicant canvis al contenidor.
Al mateix temps, quan crees un espai de treball has de posar-li un nom i una descripció, que en el moment de publicar-lo es converteix en el nom i la descripció de la seva versió corresponent.
7. Evita triggers que es basin en DOM o en URLs.
L’objectiu de tota implementació és que sigui robusta i perdurable en el temps. Per a aconseguir-ho, cal que els activadors (triggers) siguin senzills i alhora fiables.
Si basem les nostres etiquetes en activadors de determinades Pageviews segons URL, la implementació es basa en que aquesta URL no canvïi. Si ho fa, molt probablement l’etiqueta que hem configurat deixi de funcionar. D’altra banda, si utilitzem un tipus d’activador que es diu “Element Visibility”, estem basant-nos en la manera com un element concret apareix en pantalla (per exemple, un missatge de gràcies). Si el disseny o estil d’aquest missatge canvia, o si aquest element desapareix perquè ha canviat l’usabilitat del web, les etiquetes que es basin en aquest activador deixaran de funcionar.
8. Fes un ús responsable de les “Taules d’Expressions Regulars” (RegEx Table).
Advertència: Aquest és, potser, el consell més avançat de tots, i és possible que tot el que t’expliqui a continuació et sembli estrany i et perdis. No passa res, és normal. Una bona opció és guardar-te aquest llistat i anar-lo consultant de tant en tant, a mesura que vagis avançant en els teus coneixements de GTM. Una altra opció, no excloent amb la primera, és que segueixis investigant i llegint altres posts i novetats del blog.
Les taules d’expressions regulars (RegEx) són molt poderoses, perquè et permeten moldejar pràcticament qualsevol variable o ímput de dades perquè l’output sigui el que més et convé. Per a fer-ho, hauràs de controlar mínimament les expressions regulars i tenir molt clar què estàs buscant.
Però compte. Perquè GTM no fa màgia. També pot arribar a incrementar el temps de carrega de la teva web. Utilitzar expressions regulars, sobretot les variables “RegEx Table”, és un dels factors principals que fa que GTM pugui afectar el temps de càrrega.
9. Pensa l’estructura i jerarquia de permisos en el contenidor.
Comparteixes accés al contenidor amb altres persones? Si és així, pensa que si tots sou administradors qualsevol usuari podria canviar la configuració, afegir o eliminar usuaris, i fins i tot publicar canvis.
A partir del moment que més d’un usuari té accés a Google Tag Manager cal tenir present quina jerarquia i organització es vol.
Properament publicaré un article al blog on explicaré quins nivells de permisos hi ha, i quins perfils dins d’un equip de màrqueting o desenvolupament haurien de tenir accés a cada nivell.
10. Llença’t a la piscina.
Segurament és el millor consell que et puc donar ara mateix: comença a trastejar GTM. No tinguis por. Prova’l, investiga, busca informació… jo n’he après així, i segueixo millorant i aprenent cada dia.
A mesura que vagis fent, aniràs entenent cada vegada millor el funcionament i les opcions que et brinda GTM.